Poredjenje FoV (FoV Comparison)

Jedna od stvari koju je jako tesko bilo naci na netu je poredjenje objektiva sa istim kadrom. Npr uvek sam hteo da vidim kako ce pozadina izgledati na istom kadru sa dva razlicita objektiva, ali dva objektiva razlicitih duzina. Tipa 50mm vs 85mm oba na f1.8. Ili jos teze je bilo naci 135/2.8 vs 85/1.8.

Ono sto sam odmah skapirao kad sam pocinjao, da isti kadar mogu da zadrzim samo ako se ja pomerim korak napred ili pozadi ako poredim 85mm i 50mm. I tu dolazimo do mesta gde pocetnici imaju problem. Menjanje perspektive. Objektivi razlicitih duzina (tacnije ziznih daljina), logicno imaju drugaciji i ugao gledanja, ako mogu tako da kazem.

Duzi objektivi, npr 200mm, sabijaju pozadinu, sto znaci nesto sto je iza subjekta 20-tak metara, ce delovati blize kroz 200mm. Ako odemo u drugu krajnost, siri objektivi, tipa 28mm, to nesto iza subjekta ce delovati dalje. Sa objektivom od ~50mm ce delovati najrealnije.

To nema veze sa DoF, koji ce na 50mm f4 i 200mm f4 biti identicne dubine, ali ce se odraziti na pozadinu, na 200/f4 ce izgledati kao da je sve mutnije najvise zbog kompresije pozadine i uvecanja iste.

Tu dolazimo i do portreta, na ispod 50mm ako se mnogo priblizimo subjektu, lice ce izgledati spicastije, nos ce doci u prvi plan itd, jer perspektiva zavisi od distance od subjekta, i sam tim je vise naglasena, iz prostog razloga sto za isti kadar moramo vise da se priblizimo (u poredjenju sa npr. objektivom vece zizne daljine). Sa preko 200mm se desava kontra toga. Meni licno najlepse izgledaju portreti sa 50-85mm, dok nekome ce izgledati bolje sa 135mm pa i vise. Mada, po mom skromnom misljenju, ne treba izbegavati objektive razlicitih duzina samo zbog toga, svaki ima svoju upotrebu, i u zavisnosti od udaljenosti i kadra, svaki moze biti super.

Da krenemo od 35mm, gledao sam da Jelena bude uvek na istom mestu u kadru koliko je to god moguce. Ovde se vidi ceo drvored, i skoro ceo blok zgrade. Lice je izduzeno i telo deluje kao da se prsi.
35mm (Canon 35/2 @f2)

16716687156_05b2e97991_k

Na 58mm se vec vidi manji deo zgrade, koja sada deluje srazmenrnije, vec se vidi i betonski kontejner (ono ofarbano u plavo), koji se na 35mm uopste nije video jer je zbog sirine otisao iza devojke. Lice vec izgleda normalnije.
58mm (Helios 58/2 @~f2.2)

 

Opet na 85mm, razlika je uocljiva, vidi se manji deo zgrade, kontejner je otisao vise desno, a drvored polako izlazi iz kadra. Kao sto sam i gore vec rekao, 85-ica je za ovu razdaljinu taman, glava i telo deluju najbolje i najrealnije.
85mm (Canon 85/1.8 @f2)

 

Na 135mm kompresija postaje dosta uocljivija. Drvoreda vise nema, ostaju dve bandere i mali deo zgrade. Kompresija radi svoje i lice postaje spljosteno. Zavisi naravno i od oblika glave. Nekim ljudima ce bolje stajati 135+mm, nekima nece.
135mm (Revuenon 135/2.8 @f2.8)

 

Ovde vec pocinje ozbiljnija kompresija, onaj kontejner sto je na 35mm bio iza nje sad nestaje u desnoj strani kadra, odlazi jos bandera, vidi se samo delic zgrade, a mali zidici deluju kao da su odmah iza nje.
200mm (Jupiter 21M 200/4 @f4)

 

Ovo sam napisao jer sam ja imao problem da nadjem, uporedim itd. Iskusniji su meni ovo pricali, i ja sam sam trazio dalje sta me je interesovalo ali posto je to rasuto po forumima i svetu, odlucih da stavim sve na jedno mesto sa konkretnim primerima. Nadam se da ce nekome ko pocinje pomoci, namerno sam ovo pisao sto prostije moguce,  bez preteranih tehnikalija. Zeleo sam da ovo ostane kratko i jasno, i lako razumljivo nekome ko zeli da nauci i sazna koji mu objektiv treba.

, , , , , ,

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu